Klávesové zkratky na tomto webu - základní
Přejít přímo na obsah stránky
Dnes je pátek 29.3.2024

Kácení a výsadby podzim 2022 – jaro 2023


javorová alej suché stromyZačala doba vegetačního klidu, a bohužel ani letos nejsme ochuzeni o práce spojené s kácením dřevin.
Mírné zimy, které napomáhají přemnožení škůdců, nedostatek srážek v jarním období, kdy stromy raší a potřebují velkou zásobu vody, v kombinaci s dalšími negativními faktory, představují pro dřeviny velký stres, který se podepisuje na jejich odolnosti a celkové zdravotní kondici.

Největším zásahem tohoto roku, bude zcela jistě kácení suchých dřevin v javorové aleji na Vlaštovku. Během velmi krátké doby zde uhynulo 16 kusů javorů. Bohužel i někteří další jedinci mají významně sníženou vitalitu. Po konzultacích z řad odborné veřejnosti (městský zahradní architekt, zástupce z řad lesního hospodářství a arboristická firma), bylo s orgánem životního prostředí dohodnuto, že náhradní výsadba za uhynulé javory bude probíhat již v jiném druhovém složení. Náhlý úhyn javorů je následkem souběhu několika škodlivých činitelů, které by pravděpodobně postihly i nově vysazené stromy tohoto taxonu. Náhradou za pokácené dřeviny, bude na jaře vysazen mix taxonů, zahrnujících lípy, habry a duby.

Další větší zásah potká Jungmannovy sady, kde nám usychá či je napadeno dřevokazným hmyzem celkem 6 jehličnatých stromů. Náhradní výsadba bude provedena opět na jaře, dle návrhu městského zahradního architekta.

Většina kácení v tomto roce je zaměřena právě na jehličnaté dřeviny, zejména smrk pichlavý a smrk ztepilý. Všechny stromy určené ke kácení jsou buď již suché, nebo usychají díky jarní invazi mšice smrkové, nebo vinou dřevokazného hmyzu. Za všechny pokácené dřeviny budou v následujícím roce vysazeny náhrady z řad listnatých dřevin.

javorová alej